Arizona State University Student Health Services

Arizona State University Student Health Services

Project Details

Building Type:

    Mixed Use


Location

    Tempe, Arizona


Square Footage

    32,000


Project Type

    Energy Analysis; LEED Energy Analysis

Project Team

Owner:

Arizona State University

Architect:

Phoenix-based Orcutt Winslow and San Antonio-based Lake + Flato

Mechanical:

Van Boerum & Frank Associates, Inc.

Electrical:

Van Boerum & Frank Associates, Inc.

Contractor:

Okland Construction

CX Agent:

Arizona State University Student Health Services

Arizona State University’s main campus in Tempe, Ariz., has unveiled its renovated Health Services Building, an energy-efficient facility where patients wait less to get help. The previous building, which was constructed in 1954 and last renovated in 1968, needed additional space to offer services to the more than 70,000 students attending ASU. Phoenix-based Orcutt Winslow and San Antonio-based Lake + Flato were the architects on the project, and Salt Lake City-based Okland Construction were the general contractors.

In the renovated space, which is awaiting LEED Gold certification, health services workers can see 50 to 70 more patients per day, said Allan Markus, director of the university’s Health Services.

The design concept for the ASU Health Services Building envisions an inviting destination for students, one that creates a sense of wellness and health within an efficient, functional and timeless design. The vicinity of the health center reinforces the campus fabric and compliments the historic core of ASU’s prominent Tempe location, while taking advantage of the high traffic volumes of the noted Palm Walk entry.

The design engages Palm Walk by creating a transparent Entry Pavilion that increases the presence of the facility along the important campus corridor. A pavilion and garden become the “front door” of the Health Center and are visible to approaching students. The entry sequence is framed by a vine covered steel structure that acts as a shaded oasis from the harsh Arizona sun, and draws visitors to a clearly defined entry point.   

The facility draws upon best practice strategies within today’s experience markets through the implementation of concierge locations/services, electronic and social networking alerts, personalized sequencing and hospitality-driven operation and efficiencies. A central Concierge Desk welcomes and directs patients to their respective clinics, and acts as a wayfinding node to both traditional and alternative treatment spaces. This high volume space is flooded with natural light and provides venues for wellness and healthy living information in both digital and print form.  

  • Better efficiencies and connectivity of the various clinics to allow flex that meets surge demands and increased student volumes
  • Maintain the University Drive frontage and open space connection to the alumni lawn
  • Reduce infrastructure upgrade costs by replacing
  • Increase Building Density/Maximum use of space by replacing single story with two stories
  • Offer connections to outdoor healing and seating pods/porches to reinforce the nurturing spirit of the facility’s intent
  • Promote wellness and healthy living with access to both traditional and alternative health amenities
  • Celebrate the assets of a “living building” that will contribute to the campus environment over time
  • Integrate the character of ASU’s campus into the progressive services and demands of today’s student

Articles & Media

University Health Center Cuts Wait Time for Students

Great Expectations

Business Journal – Firm Lands ASU Clinic Project