JAMES
LEARNING
CENTER

Location: Prescott, Arizona

Owner: Prescott National Forest

Certified: February 2008

Project Size: 4,000 ft²

Architect: Catalyst Architecture

Energy Cost Savings: 66%

LEED Certification: Gold

Project Overview

The James Learning Center is a 4,000 sq. ft. facility built for the Highlands Center for Natural History consisting of office space, a multi-purpose classroom, and a bookstore. The building utilizes local resources and has incorporated this into the design, located just outside Prescott, Arizona, the building is entirely “off-grid” and supplies all of its own electricity with a photovoltaic system and backup generator.

Sustainability Features
  • 50% diversion of construction and demolition debris

  • 8 kW solar powered system with battery storage

  • High performance glass

  • 20% reduction in indoor potable water use

  • 50% reduction in potable landscape water use

  • Low-flow fixtures

  • Occupancy sensors and high efficiency lighting

  • Low VOC-emitting materials