SAN LUIS
NATIONAL 
WILDLIFE REFUGE
VISITOR CENTER

Location: Los Banos, California

Owner: San Luis N.W.R.

Certified: February 2013

Project Size: 15,856 ft² 

Architect: Catalyst Architecture 

Energy Cost Savings: 85.7%

LEED Certification: Platinum

Project Overview

The San Luis NWR Complex Visitor Center and Headquarters located on the San Luis NWR, was designed for environmental sustainability and energy efficiency. It includes an exhibit hall with interactive educational exhibits on wildlife and habitats, tule elk viewing, a multi-purpose room to hold conservation meetings and conduct environmental education programs for schools, and is the administrative headquarters for the Complex. The Visitor Center complements the wildlife refuges of California’s San Joaquin Valley and provides a focal point for visitors, and a launching point to explore the entire Refuge Complex. 

Sustainability Features
  • Solar powered system offsets 100% of the building's peak daytime energy usage

  • High efficiency variable air volume (VAV) air handling units

  • Uses as much natural ventilation as possible to limit the operation of the HVAC equipment

  • Occupancy sensors and day lighting employed throughout the building

  • High performance glazing system

  • Skylights are utilized in the exhibit hall